Jahody

Jahodník by jistě neměl chybět v žádné rodinné zahrádce. Jahoda patří mezi velmi lahodné drobné ovoce. U jahod konzumujeme nikoliv plod samotný, ale sytě červené nafouklé květní lůžko po odkvětu. Vlastní plody jsou malá zelená zrníčka, uložená zvnějšku.

Jahody jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Jeho obsah je srovnatelný s citrusovými plody. Vyjma vysokého podílu vitamínu C jsou také bohatým zdrojem vitamínu A, B, E a organických kyselin. Organické kyseliny jsou důležitým faktorem udávající typickou a charakteristickou vůni a chuť.

Jahoda obsahuje také lehce stravitelnou vlákninu, což umožňuje snadné další tepelné úpravy a výrobu marmelád, či džemů. Z minerálních látek je v jahodě zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a pak některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jsou také výrazným zdrojem tekutin, jelikož plody jsou tvořeny z 87 % z vody.

Oproti ostatním druhům ovoce obsahují malý podíl přírodních cukrů. Konzumace jahod má údajně pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Podporuje krevní oběh v pohlavních orgánech díky vysokému obsahu antioxidantů. Dále podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.

027130 KOS2ac5ba_shutterstock_28990108 stažený soubor

SORTIMENT

Azalea japonica

    Bambus

    Begonia grace

      Borůvka chocholičnatá „kanadská“ - Vaccinium corymbosum

        Břečťan popínavý- Hedera helix

          Brusinka obecná- Vaccinium vitis- idaea

            Bylinky

            Camellia japonica- Kamélie japonská

              Dřeviny

              FLORABELLA

                Jahody

                Rhododendron hybridum

                  Trvalky

                  Vaccinium macrocarpon ´Big Pearl´

                    Vřes obecný (Calluna vulgaris L.)